Povahovo ideálny dostihový kôň, vraví o svojej derby nádeji Jaroslav Línek

Povahovo ideálny dostihový kôň, vraví o svojej derby nádeji Jaroslav Línek
Duke of Meridian víťazí v sezónnom debute v Cene Entera (foto: Miro Abík)

Keď česká stajňa Meridian rozšírila svoje pôsobenie aj na Slovensko a spojila sily so skúseným trénerom a džokejom Jaroslavom Línkom, dalo sa predpokladať, že ambície tohoto tímu nebudú malé. Za viac ako dva roky už stihli pozbierať pár jednotkových triumfov, o úspech v derby sa ale túto sezónu spolu pokúsia prvýkrát. Želiezkom v ohni tohto realizačného tímu bude beluš Duke of Meridian.

Akvizícia z Badenu

Žrebec, ktorý bude jednou z ôsmych domácich nádejí v nedeľnej klasike, sa na Slovensko dostal ako ročiak, cez nemeckú dražbu v Baden Badene, kde za neho terajší majitelia zaplatili 55-tisíc eur. Nielen kúpna cena, ale najmä skvelý pôvod, vzbudzovali nádeje do budúcna. Matkou je totiž írska rodáčka Drawn To Run, ktorú výborne reprezentuje najmä míliarka Dalika, Gr.1 a viacnásobná Gr.3 víťazka z Ameriky. Všetkých päť potomkov, ktorí sa ukázali na dráhe dokázalo zvíťaziť. Otcom Duke of Meridiana je jeden z najlepších Galileových synov, štvornásobný francúzsky Gr.1 víťaz Waldgeist, najlepšie udomácnený na vytrvaleckých tratiach.

Postupne sa zlepšuje

Kariéra reprezentanta stajne Meridian SK začala na konci minulého roka. Debutoval v štvorkovej Cene Nasha, kde nestačil len na Boulevarda Blanquiho, neskôr zvoleného za najlepšieho dvojročiaka sezóny. Druhý štart už taký vydarený nebol, keď v Karpatskej cene uzavrel dobeh. Do klasickej sezóny vstúpil v jednoduchších dostihoch, zato veľmi nádejne. V Cene Entera zanechal ľahkým šesťdĺžkovým víťazstvom výborný dojem. Následne ho už neminula jarná klasika, kde to opäť nebolo celkom ono. Finišoval na šiestom mieste, viac ako osem dĺžok od víťazného Gabona. O mesiac neskôr sa predstavil v Starohájskom kritériu pri Turf Gala, kde sa dobrým záverom posunul na štvrté miesto a naznačil, že predlžujúca sa dištancia mu ide k duhu, čo potvrdil aj tréner. „Veľká jarná cena bola na spodnej hranici jeho dištančného optima. Vedeli sme, že to bude na neho kratšie a nebudú mu také rýchle dostihy vyhovovať. Starohájske kritérium už vypadalo inak a dúfam, že ďalších 400m naviac bude hrať v náš prospech. Mal by derby dištanciu zvládnuť,“ zhodnotil doterajšie vystúpenia Jaroslav Línek, ktorý budúcnosť svojho zverenca vidí práve na dlhších tratiach. „Vnímam ho ako vytrvalého koňa.“ Veľkým plusom pre ďalšiu kariéru je aj jeho bezproblémovosť. „Povahovo je to správny dostihový kôň. Má perfektnú povahu. Je vyrovnaný, pokojný. V dostihoch je ľahko voditeľný, neplytvá silami hneď od začiatku. Myslím si, že je to ideálny dostihový kôň,“ chváli žrebca tréner, ktorého pôsobiskom je Lakšárska Nová Ves na Záhorí.

Neskorší derby termín by mu pasoval viac

Každoročnou témou u niektorých plnokrvníkov je to, že pre nich klasické dostihy a najmä derby prichádza priskoro. Ide najmä o neskoršie kone, ktoré často pôsobia aj v troch rokoch tzv. zeleným dojmom. Svoj plný potenciál teda prejavia až neskôr. Jedným z nich je práve aj talentovaný Duke of Meridian. „Nie je ešte úplne dozretý. Je to stále také väčšie decko. Jasné, že by nám vyhovovalo, keby sa bežalo neskôr, ale dátum je rovnaký pre všetkých a tak sa s tým musíme nejako popasovať. Ešte potrebuje trošku času, ale myslím si, že keď zostane zdravý a u nás v tréningu, tak by to mal byť na rok vynikajúci kôň,“ vyslovuje svoje pocity tréner a predikuje, že najlepšie výkony od tohto koňa zrejme ešte len prídu. Prvou „prekážkou“, ktorú sa pokúsi zvládnuť, bude 32. Slovenské derby, v ktorom by mohol byť čiernym koňom. Šancu na dobrý výsledok cíti aj Jaroslav Línek. „Každý chce derby vyhrať, aj my chceme. Ale keď budeme na tabuli, alebo tretí a pritom prvý z koní v slovenskom tréningu, tak budem veľmi rád.“

Text: Kamila Gúčiková